20'lik Diş Ağrısı Belirtileri, Nasıl Geçer, Neden Olur, Bitkisel Tedavisi, Ne İyi Gelir?

20'lik Diş Ağrısı Belirtileri, Nasıl Geçer, Neden Olur, Bitkisel Tedavisi, Ne İyi Gelir? 20’lik yaş dişler ağızda arka kısımda yer almasından temizlenmesi sırasında diş fırçası ile tam temizliği tam sağlanmamaktadır. Dişlerdeki plağın yeterince temizlenmemesi ile bu dişlerin bulunduğu yerde birikmeler meydana gelir.

20'lik Diş Ağrısı Belirtileri, Nasıl Geçer, Neden Olur, Bitkisel Tedavisi, Ne İyi Gelir?

20’lik Yaş Dişi Nedir?

Ağız içerisinde yer alan en arkada yerleşme gösteren üçüncü azı dişine 20’lik yaş dişi denir. Normal bir insanda 4 adet 20’lik yaş dişi bulunur. Ağız içerisinde en arkada bulunan 20’lik yaş dişleri çiğnemeye aktif katılmazlar.
 

20’lik Yaş Dişi Ne Zaman Çıkar?

İnsan anatomisinde dişlerin bir çıkma sırası vardır. Önce süt dişleri çıkar ve çocukluk dönemi bitmeden dökülmeye başlar. Dökülmeye başlayan süt dişlerinden sonra ön dişler ve köpek dişleri çıkmaya başlar. Bu dişleri takiben azı dişleri çıkmaya başlar. Büyümü ile paralel gelişim gösteren çene yapısında bu dişlerin çıkmasından sonra 20’lik dişleri kendini göstermeye başlar. Gelişim gösteren çenede eğer 20’lik yaş dişi çıkacak yer bulursa çıkmaya başlar.

20’lik yaş dişi adını çıktığı yaştan almakla beraber bazı kişilerde daha geç çıktığı görülmektedir. Hatta bazı kişilerinde hiç 20’lik dişi çıkartmadığı bilinmektedir.
 

20’lik Yaş Dişi Neden Geç Çıkar?

Gelişim gösteren çenede yer bulamayan 20’lik yaş dişi geç çıkar. Kemik ya da komşu dişin baskı yapmasından kaynaklı da geç çıkabilir.
 

20’lik Yaş Dişi Neden Ağrıya Sebep Olur?

20’lik yaş dişler ağızda arka kısımda yer almasından temizlenmesi sırasında diş fırçası ile tam temizliği tam sağlanmamaktadır. Dişlerdeki plağın yeterince temizlenmemesi ile bu dişlerin bulunduğu yerde birikmeler meydana gelir. Temizlenmemesi ile çoğalan bakteriler diş ağrılarına, çürüklere ve yüzde şişmelere sebep olmaktadır.

Ağzın arka kısmında yer alan 20’lik dişler çıkacak yer bulamadığında çenede gömülü kalır. Gömülü kaldığı yerde en yakınındaki azı dişine zarar vermeye başlar. Bu durumda da bireylerin çene arkası hatta boyun bölgesinde bile ağrı hissetmelerine sebep olur.


20’lik Yaş Dişi Ağrısı Belirtileri Nelerdir?


20’lik yaş dişinin son sinyali ağrıdır. Öncesinde yemek yerken sızlama, aralıklı kesilen ağrılar ve sonrasında aralıksız ağrı görülür. 20’lik yaş dişi ağızda arka kısımda bulunduğundan bu kısımdaki belirtiler bize yol gösterecektir. Bu belirtilerden bazıları;
 
  • Ağız içerisinde ve yüzde kızarıklık ile şişlik oluşması,
  • Yutkunurken zorlanma,
  • Çeneyi açıp kapatırken 20’lik dişlerin bulunduğu bölgede zorlanma ve rahatsızlık hissi,
  • Ağız kokusu varlığı,
  • Lenf bezlerinde şişlik,
  • Baş ağrısı,
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyettir.


20’lik Yaş Dişi Ağrısında Tedavi Nasıldır?


20’lik yaş dişi ağrısında ağrı görüldüğünde doktorların izleyeceği iki yol vardır. Birincisi 20’lik yaş dişinin çekilmesi, ikincisi ise 20’lik yaş dişinin ameliyatla alınmasıdır.   
 
  • Birincisi: Genellikle çabuk çürüdüğü bilinen çenenin arka tarafında yer alan 20’lik yaş dişi normal diş gibi çekilmesidir. Enfeksiyon durumunda doktor kontrolünde önce antibiyotik tedavisi uygulanır. Sonrasında da diş hekimi tarafından diş çekilir.
  • İkincisi: 20’lik yaş dişi çene darlığından ya da yan diş baskısından dolayı diş çıkamaz. Çıkamayan diş çeneye gömülü kalır. Bu dişin çıkması mümkün olmadığı için ameliyatla alınır.

20’lik Yaş Dişi Ameliyatında Ağrı Kaç Gün Sürer?

20’lik dişi ameliyatı olan kişilerden toplanan bilgilerle 3 ila 5 gün arasında bir ağrı gözlemlenmiştir. 20’lik yaş dişi çene kemiğinden çıkarıldığı için işlem sonrasında iyileşme döneminde ağrılar normaldir.

20’lik Yaş Dişi Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

20’lik yaş dişleri lokal anestezi ile alınır. Dikkat edilmesi gerekenler;
 
  • Ağıza konulan tampon yarım saat boyunca kaldırılmamalıdır.
  • Tükürme işlemi kanamayı artıracağından yapmamaya özen gösterilmelidir.
  • İyileşme süresince yumuşak gıdalar tüketerek, ameliyat bölgesinde çiğneme yapılmamalıdır.
  • Yüzde ve boyunda şişlik durumunda buz uygulaması yapılabilir.
  • Diş çekiminden 5 gün geçmesine rağmen hala şiddetli çene ağrısı, çene açarken zorlanma ve şişlik devam ediyorsa hemen doktora başvurulmalıdır.

20’lik Yaş Dişi Ağrısına Neler İyi Gelir?

20’lik yaş diş ağrısına özellikle doktora gidemeyeceğiniz bir saatte denk gelebilirsiniz. Bu durumda kullanabileceğiniz gıdaların listesi aşağıdaki gibidir.

Karanfil

Anti bakteriyel ve analjezik etkisi sayesinde diş ağrılarında işe yaramaktadır. Karanfil yağını bir pamuğa damlatıp ağrılı 20’lik yaş dişinin üzerinde 15 dakika bekletilmelidir. Eğer ağrı geçmezse geçene kadar bu uygulama her 15 dakikada tekrarlanmalıdır.

Çörek Otu

Çörek otu da diş ağrısına iyi gelen bir başka besin maddesidir. İki su bardağı sirkeye, bir tatlı kaşığı çörekotu koyup kaynatılır ve soğuduktan sonra gargara yapmaya başlanır. Keskin bir kokusu olmasına rağmen ilk gargaradan itibaren ağrıyı kesmeye yardımcı olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Dört diş sarımsağın, bir çay kaşığı tuz ile öğütülerek ağrılı bölgede 30 dakika bekletilmesi ağrının azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Zerdeçal

Ağızda bulunan bakterileri azaltarak ağrıların azalmasına yardımcı olur. Zerdeçal tozunu ağrılı 20’lik yaş dişi üzerinde 15 dakika beklettikten sonra sıcak su ile ağız çalkalanmalıdır.

Susam Yağı

Susam yağı genellikle ağız kokusunu gidermek için kullanılırken susam yağı ile ağızda gargara yapmak ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

Papatya Yağı

Sakinleştirici etkisi ile tanınan papatya çayını demleyip soğuttuktan sonra gargara yapılır.

Tuz

Antiseptik özelliği ile bilinen tuzu bir bardak su içerisinde bir yemek kaşığı konularak gargara suyu hazırlanır. Günde üç kere yapılabilen gargara sayesinde ağrıda hafifleme görülür.

Buz Uygulaması

Buz kalıbını bir havlu yardımıyla sarıp ağrılı bölgeye 20 dk aralıklı uygulanmalıdır. Buzu direkt uygulamak sakıncalıdır.

20’lik Yaş Dişleri Daha Hızlı Çürür Mü?

20’lik yaş dişleri bulunduğu yerde yeterince fırçalanıp temizlenememesinden diğer dişlere göre daha hızlı çürürler. 20’lik dişler çürümeye başladığında yan dişleri de hemen etkilediğinden çürümeye başladığında hemen çekilirler.

20’lik Yaş Dişi Ağrıları Hangi Bölgelerde Hissedilir?

20’lik yaş dişi çene kemiğine baskı yapmasından kaynaklı şiddetli baş ağrısına sebep olur. Çenede bulunan basınç boğaz ve boyun kısmında da ağrının hissedilmesine sebep olur.