Üslü sayılarla toplama çıkarma nasıl yapılır?
Üslü sayılarla toplama çıkarma nasıl yapılır?,
Üslü Sayılarda Toplama, Çarpma, Bölme ve Çıkarma İşlemleri Nasıl Yapılır? Kuvvetleri ve tabanları aynı olan sayıların her birinde çıkarma işlemi ya da toplama işlemi yapılırken katsayılar ile işlem yapılır ve bulunan sonuç ise üslü kısmın önüne yazılmaktadır. Üsleri aynı olan sayılar nasıl toplanır?
Üsleri aynı olan sayılar nasıl toplanır?,
Üsleri aynı olan iki ifadenin çarpımında ifadeler tabanlar çarpılarak ve üs korunarak birleştirilebilir. Üslü sayılarda tabanlar aynıysa çıkarma işlemi nasıl yapılır?
Üslü sayılarda tabanlar aynıysa çıkarma işlemi nasıl yapılır?,
4 Taban ve üstleri aynı olan sayıların katsayıları arasında toplama ve çıkarma yapılır. Eğer üstler aynı değilse önce aynı yapılır Sonra işlem yapılır. Üslü sayıların kuralları nelerdir?
Üslü sayıların kuralları nelerdir?,
- Üslü sayılarda 0^0 tanımsız olmaktadır. - (a^m) ^n : a^m.n olmaktadır. Burada eğer a sayısı 1 sayısından büyük olur ise m ve n olan üst sayılar yer değiştirilebilir. - Üslü sayılarda bütün pozitif sayıların tüm kuvvetlerinin sonucu pozitif olmaktadır. 2 nin kuvvetleri nelerdir?
2 nin kuvvetleri nelerdir?,
1'den büyük üslü sayılarda sıralama yapılırken, tabanlar eşitse, üssü büyük olan daha büyüktür. 1'den büyük üslü sayılarda sıralama yapılırken, üsler eşitse, tabanı büyük olan daha büyüktür. Üslü sayılar nasıl sıralanır?
Üslü sayılar nasıl sıralanır?,
Ardışık sayıların toplamı formülü
Formüller, matematikte işlemlerin pratik bir şekilde çözülmesini sağlar. Ardışık sayıların toplama formülü: 1+2+3+ ...n= n . (n + 1) / 2 şeklinde ifade edilir. Tek ve çift sayıların toplamı için farklı formüller kullanılmaktadır. Ardışık üslü sayıların toplamı nasıl bulunur?
Ardışık üslü sayıların toplamı nasıl bulunur?,
a) Tabanları aynı, üsleri farklı iki üslü çokluğun çarpımı, ortak taban üzerinde üsler toplamına eşittir. b) Tabanları farklı üsleri aynı iki üslü çokluğun çarpımı için tabanlar çarpılır, ortak üs olarak yazılır. a3x+5 . a 2x+1 = a(3x+5+2x+1) = a 5x+6 a2x+5 . Taban ve üsleri aynı olan sayılar nasıl çarpılır?
Taban ve üsleri aynı olan sayılar nasıl çarpılır?,
Negatif bir sayının üslerini hesaplarken, üssün tek sayı olması halinde sonuç negatif bir değer olur. Çünkü çift değer kadar çarpılıp pozitif olur, sonra bir kere daha kendisiyle çarpılır ve tekrar negatif olur. Negatif bir sayının üssü çift bir sayı ise sonuç pozitif olacaktır. Üst eksi olunca ne olur?
Üst eksi olunca ne olur?,
Üssün Üssü
Üslü bir sayının kuvveti alınırken üsler çarpılır. Üssün üssü ne yapılır?
Üssün üssü ne yapılır?,
Video açıklaması 64'ün 1 bölü 3. kuvvetinin, 64'ün küpkökünü almak ile aynı şey olduğunu daha önce gördük. 4 çarpı 4 çarpı 4'ün yani 4'ün 3. kuvvetinin 64'e eşit olduğunu biliyoruz. Küp, sayının 3 kere kendisi ile çarpıldığını gösterdiği için, 64'ün küpkökünün 4 olduğunu biliyoruz. Hangi üslü sayılar 64 eder?
Hangi üslü sayılar 64 eder?,
Tabanları birbirine aynı olan üslü ifadeler birbiri ile bölündüğü zaman payın kuvvetinden paydanın kuvvetine çıkartma işlemi uygulanır. Aynı şekilde işlemin çözümünde çıkan sayı ortak olan tabanın kuvveti biçiminde yazılmaktadır. Eğer üslü sayıların kuvvetleri eşitse payın tabanını da paydadaki tabana böleriz. Üslü sayılarda bölme işleminde tabanlar aynı ise üsler ne yapılır?
Üslü sayılarda bölme işleminde tabanlar aynı ise üsler ne yapılır?,
Üslü sayılarda çarpma işlemi yapılırken öncelikle üslerin toplanması gerekir. Ardından tabanları ortak olan sayılarda üs olarak yazılması gerekmektedir. a^x + a^y= a^x+y şeklinde yazılır. Üsleri eşit olan tabanları farklı olan sayılarda ilk önce tabanları çarpmak gerekir.